Schimmelnagels


Wat zijn schimmelnagels?

Lelijke nagels, verdikte, verkleurde of brokkelige nagels. Over het algemeen
worden deze nagels aangeduid als “kalknagels”. Een ontsierende aandoening, soms een beetje pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Vaak zijn

schimmels de aanstichters van deze “kalknagels”. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

In Nederland lijdt naar schatting 26% van de bevolking aan schimmelinfectie aan de nagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen, bijvoorbeeld diabetici, hebben vaak last van schimmelnagels. Vaak zijn last bij het lopen, pijn en schaamtegevoel het onnodige gevolg.

Hoe zien schimmelnagels eruit?

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de nagels van handen en voeten. De aandoening aan de voeten begint vaak bij de nagel aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel op “avontuur” en zullen ook de andere teennagels worden aangetast.

Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

 •     verkleuring van één nagel in wit of geel;
 •     verandering van de witte of gele kleur in geelbruin;
 •     de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig;
 •     de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de
volksmond “zwemmerseczeem” genoemd). Hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen “sporen” van schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus gemakkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn ze te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden?

 • gebruik niet teveel zeep en spoel de zeepresten goed af;
 • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels;
 • droog uw voeten zorgvuldig, ook tussen de tenen;
 • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen;
 • draag goed passende, leren schoenen;
 • wissel de schoenen regelmatig;
 • draag slippers in openbare wasgelegenheden.

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk. Tot voor kort was de behandeling van schimmelnagels erg moeizaam en duurde een behandeling vaak wel 6 tot 12 maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken.

Een gerustelling tot slot

Na de behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel, kan het zijn dat u in de eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last en pijn meer bezorgt.

 

Deze tekst is naar een idee van Provoet, Landelijke organisatie voor voetverzorgers.